Polska

Choroba Glässera

WYWOŁYWANA PRZEZ BAKTERIĘ HAEMOPHILUS PARASUIS

Chorobę Glässera wywołuje bakteria Haemophilus parasuis. Bakterie należące do tego gatunku zasiedlają jamę nosową większości świń, nie powodując normalnie żadnych problemów. Jednak kiedy świnie są pod wpływem stresu, te drobnoustroje wywołują chorobę.  

Choroba Glässera ma postać posocznicy, zwanej także sepsą, a jej efektem u świń są zmiany chorobowe na błonach surowiczych (wyściełających jamę klatki piersiowej, jamę brzuszną, opony mózgowe, worek osierdziowy i torebki stawowe) prowadzące do ich masywnego uszkodzenia. Wybuchy choroby Glässera powodują wysoką śmiertelność w stadach trzody chlewnej, a w przypadku wystąpienia schorzeń wikłających tę chorobę śmiertelność może wynieść nawet 15%.

Choroba Glässera zazwyczaj daje o sobie znać nagłym zwiększeniem śmiertelności w stadzie. Zwykle liczne upadki zdarzają się po zimnych nocach następujących po łagodnych dniach, tj. gdy świnie narażone były na stres temperaturowy, ale obserwuje się je także po zadziałaniu innego czynnika stresogennego, takiego jak na przykład wybuch innej choroby. Świnie, które po zachorowaniu na chorobę Glässera nie padły, wyglądają na ciężko chore, występuje u nich duszność i zasinienie dystalnych części ciała, mogą również wykazywać objawy nerwowe. W łagodnym przebiegu choroby objawami mogą być kaszel i opuchnięte stawy. Choroba Glässera może pojawić się u świń w każdym wieku, ale najczęściej chorują na nią warchlaki i tuczniki.